Skip to content

Hyvän olon keskus Pirtti

Suomen hirsipääkaupungin Pudasjärven kaikkien aikojen suurimman hyvinvointipanostuksen, Hyvän olon keskus Pirtin ovet avautuivat käyttäjilleen maanantaina 4.10.2021. Modernilla teknologialla viritetyissä, viihtyisissä ja terveellisissä tiloissa pystytään tarjoamaan kuntalaisille huippuluokan palveluita.

Pirtti pitää sisällään Pudasjärven terveysaseman ja hoito-osaston sekä kirjaston, kaupungin kulttuuripalvelut Taidekamareineen, nuorisopalvelut, kansalaisopiston toimistotilat sekä työllistämispalveluiden toiminnat.

Rakennuskompleksin bruttopinta-ala on noin 9 300 m2 ja se on toteutettu pääosin hirsirakenteisena. Sopimuksen arvo on kokonaisuudessaan 43 miljoonaa euroa, josta rakennusvaiheen investoinnin osuus on 25 miljoonaa loppujen kuluessa 20 vuoden palvelujakson aikana. 

Kohteen on suunnitellut Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa elinkaarimallin mukaisesti YIT. Pirtin hirret on toimittanut paikallinen toimijamme Kontiotuote Oy. Nämä yritykset ovat myös maailman suurimman hirsisen koulurakennuksen, Pudasjärven Hirsikampuksen taustalla. Kokemusta suurista hirsikohteista on siis kattavasti. 

Koska Pirtti keskeisen sijaintinsa myötä toimii myös porttina Pudasjärvelle, on sen kulttuurisiin arvoihin pyritty panostamaan. Niinpä esimerkiksi kirjastosalin yllä lukutoukkia tarkkailee pudasjärveläislähtöisen taitelijan ja kuvanveistäjän Martti Aihan teos Keinu. Ulkona pääoven edessä puolestaan kävijöitä on vastaanottamassa monimetrinen, teräksinen Kaarna, joka on Taiteilijaryhmä Neonin luomus. Teoksen teknisen työn on suorittanut paikallinen Koillispaja Oy. Rimmintien puoleisella ulkoseinustalla ohikulkijat voivat ihailla Tülay Schakirin valotaideteosta Pahka, joka tulee paljastamaan uljaimman olomuotonsa aina syys- ja talvi-iltojen hämärtyessä pohjoisen yöksi. 

Wrap