Skip to content
  • Karhukunnas

Karhukunnas

Karhukunnaan kortteli sijaitsee vastapäätä Hirsikampusta Kuusamontien toisella puolella lähellä Pudasjärven keskustaa. Vuosina 2009-2012 rakennetulla hirsitaloalueella on kaksi kaksikerroksista toimistorakennusta, joista toisessa on myös Iijoki-hotelli, sekä kolme paritaloa. Karhukunnaan rakentamisesta tehtiin tutkimusta, jolla todistettiin hirsirakentamisen olevan ympäristöystävällinen rakentamisen tapa.   
 
Ensimmäisiä alueelle muuttaneita oli Metsähallituksen väki. Metsähallituksen Teräväpää avautui vuoden 2011 marraskuussa 580-neliöisessä rakennuksessa. Työntekijät ovat viihtyneet hyvin toimivissa ja kauniissa työtiloissaan. Toinen kaksikerroksinen toimistorakennus on hieman isompi, yli 800-neliöinen. Hirsihotellin lisäksi siinä sijaitsee toimistoja, joista moni kuuluu organisaatiolle, jolla on tekemistä metsäalan kanssa.  
 
Paritaloissa asuu perheitä. 
 
Karhukunnaan toinen toimistorakennus oli 2018 remontissa liian tutun rakennusvirheen takia: betoniset alapohjat eivät olleet ehtineet kuivua riittävästi ennen muovimaton asennusta. Tästä seuranneet kosteusvauriot korjattiin jyrsimällä kaikki vaurioitunut aines pois ja vaihtamalla muovimaton tilalle laattaa. Hirsikään ei siis ihan kaikkeen pysty, eivätkä hirsiseinät esimerkiksi voi korjata betonilattian rakennusvirheitä!  
 
Kansalaisopiston toimisto muutti Karhukunnaalle syksyllä 2018. Entisten sisäilmaongelmaisten tilojen jälkeen työskentely hirsisissä tiloissa on ollut yhtä juhlaa.  
 
Lue Karhukunnaan kehittämis- ja tutkimushankkeen loppuraportti.  
 
Viisi rakennusta muodostavat yhdessä 592 000 kilon hiilidioksidivaraston. Energiaa taloihin on sitoutunut 9019 gigajoulea (GJ), mikä on 5939 GJ enemmän energiaa kuin niiden valmistukseen kului. Hirrestä rakentaminen siis tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Esimerkiksi perhetalojen valmistuksessa syntyneet sivuvirrat kattavat talojen energiantarpeen kolmeksi vuodeksi. Puurakentaminen on ainoa rakentamisen tapa, joka ei kuluta vaan tuottaa energiaa. Lisäksi hirsitalotuotannon sivuvirroilla on paljon muutakin käyttöä kuin energiakäyttö. 
Näihin pientaloihin sitoutuneella energialla puolestaan lämmittäisi vastaavia taloja peräti 8 vuotta. Hirsitalot ovat kuitenkin pitkäikäisiä, joten energiaa ei näistä oteta käyttöön ehkä satoihin vuosiin, minkä ajan ne varastoivat hiilidioksidia. Hirsirakentaminen on todellinen ilmastoteko!   

Wrap

“Tilavat hotellihuoneet joissa tuntuu hirsirakennuksen jyhkeys.”

hotellivieras

"Olemme todella tyytyväisiä tiloihimme" 

 Metsähallituksen työntekijä