Skip to content
  • Kirkonseutu

Museo, kirkko, hirsiaita ja kellotorni

Museo- ja kirkkoalue muodostavat historiallisesti mielenkiintoisen hirsirakennuskokonaisuuden, joka sijaitsee kansallisesti arvokkaalla maisema-aluella.  

Vuonna 1781 rakennettu punamullalla maalattu hirsikirkko on käytössä. Erityisesti tunnelmallinen joulujumalanpalvelus tuo kirkon täyteen väkeä, ja nämä hirret ovat nähneet myös satoja hääpareja. Kesäisin tiekirkkona toimivaan rakennukseen pääsee vapaasti tutustumaan. Kellotorni on 10 vuotta kirkkoa vanhempi; edelliset kirkot korvattiin seurakunnan kasvaessa suuremmalla. Kirkkomaata kiertää lautakatoksen suojaama hirsiaita, jota alettiin rakentamaan 1800-luvun alkupuolella. 1371-metrinen aita on Pudasjärven ensimmäinen lajissaan maailman suurin hirsikohde - maailman pisin katettu hirsiaita. 

Pudasjärven kotiseutumuseo on aivan kirkon vieressä. Se on yksi Suomen parhaita kotiseutumuseoita kokoelmien suuruudella ja laadukkuudella sekä hyvällä hoitamisella mitattuna. Museo avattiin vuonna 1960 hirsiseen makasiiniin, jonka paikalliset kirvesmiehet olivat rakentaneet 101 vuotta aiemmin. Täällä hirsiseen historiaan voi tutustua esimerkiksi 25 listatun hirsitalon kautta. Kokoelmassa on niin asuintaloja eri ajoilta, puoheja, uittokämppä, latoja ja karjasuojia kuin tuulimyllykin. Loppukesällä alueella runsaana kasvavien mustikoiden napsiminen luonnosta suoraan suuhun museovierailun ohessa on varsinkin ulkomaalaisille vieraille lisäelämys. Alueella voi kierrellä yksinkin, mutta osaavaa opasta on ilo kuunnella!  

1700-luvulta lähtien punamullalla maalattiin arvokkaimmat rakennukset, kuten kirkot. Punamulta olikin ensimmäinen väri, jota talojen seiniin on Suomessa käytetty. Myöhemmin punamultaa yleistyi ensin kirkonkylien varakkaimpiin taloihin - siksipä pohjoisessa kirkonkyliä kutsuttiin maalikyläksi. Sittemmin punamulta levisi myös maalaiskyliin, ja samalla periaatteella tehdään myös muun värisiä maaleja. 

Museo avautuu jälleen ensi kesänä ( http://www.pudasjarvi.fi/asukkaille/kulttuuri-ja-taide/kotiseutumuseo). 

Kirkko on auki erityistapahtumissa sekä tilauksesta ja ensi kesänäkin tiekirkkona. Esittelyitä voi varata Pudasjärven seurakunnasta ja muiden hirsivierailuiden yhteydessä näiden sivujen yhteystietojen kautta.

Paljon lisää erilaisia historiakohteita löydät näitä sivuja selailemalla. 

Wrap