Skip to content
  • Pudasjärven hirsikampus

    Pudasjärven Hirsikampus on terveellinen ja ekologinen moderni oppimisympäristö
    yli 700 oppilaalle esikoulusta lukioon saakka. Hirsikampus on maailman suurin
    hirsirakenteinen koulu ja se lienee myös maailman suurin moderni hirsirakennus.
     

Pudasjärven hirsikampus

Pudasjärven Hirsikampus on terveellinen ja ympäristöystävällinen moderni oppimisympäristö, josta pitävät sekä oppilaat että henkilökunta. Jyhkeän hirren ja läpinäkyvän lasin vuoropuhelu luo maailman suurimpaan hirsikouluun ilmavia tiloja, joissa luonto on läsnä ja joissa säilyy yhteys ulkopuolelle. Ympäristöystävällisyys onkin Hirsikampuksen perustava arvo, joka toteutuu esimerkiksi sekä puurakentamisen positiivisina vaikutuksina että kaikessa koulun toiminnassa. Kampus myös suunniteltiin kestämään ainakin 150 vuotta, joten rakenteet ovat muunneltavia. 

Hirsikampus on jaettu pienempiin osioihin, kuin pieniin kyliin, joissa myös pienten oppilaiden on helppo tuntea olonsa kotoisaksi. Monitoimisella kampuksella on kouluajan ulkopuolella esimerkiksi kerhotoimintaa, tapahtumia ja kansalaisopiston kursseja. Kampus onkin Pudasjärven vilkkain tapaamispaikka, sillä siellä tapaa toisensa päivittäin noin joka kymmenes pudasjärveläinen. 

Kampuksella käy paljon vierailijoita tutustumassa puu- ja koulurakentamiseen, ja erityisesti ulkomaalaiset vieraat haluavat tutustua myös maailmankuuluun suomalaiseen kouluun. Syksyllä 2017 Hirsikampuksella alkoi ilmailulukio, jossa voi suorittaa harrastelentäjän lupakirjan. 

Tärkeimpiä syitä Hirsikampuksen rakentamiseen oli tarve saada koulu, jossa on hyvä sisäilma. Ensimmäisen vuoden kokemusten mukaan tässä onnistuttiin erinomaisesti, sillä sen enempää oppilailla kuin henkilökunnallakaan ei ole ollut sisäilmaoireita. 

Hirsikampus on kesällä 2018 ajalla 18.6.-27.7. avoinna vierailijoille pientä pääsymaksua vastaan arkipäivisin klo 11-16. Opaana on koulun oma oppilas. Hirsikampus lienee Suomen ainoa koulu, joka on myös matkailunähtävyys! 

Hirsikampus sai Puupalkinto 2016:n ja se valittiin Pohjois-Suomen rakennusteko 2016:ksi, ja koululla on BREEAM for education -sertifikaatti ensimmäisenä Suomessa. Lisäksi Suomen arkkitehtiliitto SAFA palkitsi SAFA-palkinnolla Pudasjärven hirsirakentamisen perinteen ylläpitämisestä ja hirsirakentamisen kehittämisestä vuonna 2018. 

Lisää esim. ArchDaily ja Hirsikampuksen omat sivut Facessa

 

Vierailut:

- 1 h opastettu vierailu 179,80 (sis. alv 24 %), ltapäivisin klo 13-17 koulupäivinä

- varattava etukäteen, toteutetaan mahdollisuuksien mukaan  

- myös muita vaihtoehtoja ja paketteja, joissa useita kohteita   

Ota vierailuista yhteyttä joko sivun lomakkeella tai sivulta löytyvillä yhteystiedoilla!  

 

Wrap

“Hirsi takaa puhtaan sisäilman ja luo kodikkaan ilmapiirin, ja sen akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset.”

Mikko Lumme
rehtori