Skip to content
  •  

                  Puolangantien mummola 

     

    Puolangantien hirsitalo on hyvänä pidetty reilusti yli satavuotias pihapiiri, joka koostuu useasta rakennuksesta. 

Puolangatien mummola

Talo valmistui kruununtorpaksi vuonna 1891, Venäjän vallan aikaan. Torppa lunastettiin kruunulta omaksi 1930-luvulla, ja siinä asuttiin aina vuoteen 1965 asti, minkä jälkeen rakennus oli osan aikaa talouskäytössä. Nykyisillä haltijoilla oli monen vuoden työ kunnostaa rakennus nykyiseen uuteen kukoistukseen. Katso video talon kunnostuksesta 2012-2018! 

Talo on ollut kylälle tärkeä. Sota-aikana tässä toimi kenttäposti, jota talon väki hoiti. Jo kymmenkesäisenä työt aloitti Maija, joka laski ja kirjoitti tärkeitä asioita öljytuikun himmerryksessä. Pieni tyttö oli paljon vartijana, sillä hän käsitteli esimerkiksi palkkoja. Maija muistaa vieläkin jatkuvan pelon siitä, oliko hän osannut täyttää tilikirjat oikein. Posti palveli useita kyliä, kuten Jaurakkaa, Korpista, Puhoskylää, Siivikkoa ja Ervastia. Keskeisellä paikalla sijaitseva talo toimi myös kestikievarina, ja siinä majoittuivat monet tien- ja sillanrakennustyömiehet; sota-aikaan saksalaissotilaat. Myös häitä ja hautajaisia täällä järjestettiin. Sähköt talo sai vuonna 1955. 

Talon riihessä puitiin viljaa. Riihi lämmitettiin pienellä kiviuunilla tulikuumaksi ja lyhteet vietiin orsille kuivumaan. Kuivista lyhteistä erotettiin varstoilla takomalla jyvät, jotka lakaistiin nippuun metson siivellä. Käsikivillä jauhetuista jauhoista tehty leipä oli niin hyvää, että Maija edelleen muistaa sen maun.  

Tämäkin talo sai uuden elämän talon alkuperäisen asukkaan jälkeläisten ansiosta. Talossa oli alunperin maalattia, kuten useimmiten tuon ajan taloissa. Seinille kasattu maa lahotti alimpia hirsiä, ja taloa olikin kengitetty jo ennen uusinta remonttia, jossa se nostettiin niin, ettei sillä enää ole maakosketusta. 

Rantasaunan hirret on kirvellä veistetty yli 100 vuotta sitten, mutta ei suinkaan saunaa varten, vaan koulurakennukseen, josta ne sittemmin siirrettiin. Sauna kengitettiin uudelleen ja sen katto kunnostettiin talon kanssa samoihin aikoihin. 

Yöpymisaitan seinustalla on koristeena entiset reen sukset. Liiteri ja sen seinustan kärrynpyörät ovat myös yli satavuotiaita. Kärryjä aikoinaan vetänyt Pikkutamma on säilynyt Maijalla muistoissa.  

 

Wrap