Skip to content
  •  

    RITOLANTIEN KELTAINEN TALO

     

    Monena yli 80-vuotisen historiansa aikana ollut keltainen talo on nyt tunnelmallinen koti 

Ritolantien keltainen talo

Keltaisessa talossa vanha ja uusi elävät sulassa sovussa ja historialliset kerrostumat näkyvät. Uljas vanha rouva vain komistuu, kun maali hieman hilseilee, mutta myös nykyajan mukavuudet kelpaavat.

Ritolantien keltainen talo liittyy monella tavalla Pudasjärven kulttuurihistoriaan. Talo rakennettiin vanhasta Pietarilan talosta erotetun Ritolan tilan maille kunnantaloksi vuonna 1936, ja sittemmin se on palvellut myös esimerkiksi pankkina ja päiväkotina. Kaikista käyttötarkoituksen muutoksista huolimatta talo on säilyttänyt klassisen tyylinsä ja esimerkiksi seinät ovat alkuperäisillä paikoillaan.   

Nykyiset asukkaat tekivät talosta itselleen kodin säilyttäen samalla talon ominaispiirteitä ja eri aikakausien kulttuurihistoriaa sekä rakenteissa että esineistössä. Nykyiset asukkaat ovat pystyneet seuraamaan sukunsa vaiheita Ritolan tilalla aina 1600-luvulle saakka - ei ihme, että talo tuntuu kodilta! Kun taloon astuu sisälle, vastassa on alkuperäistä hirsiseinää, joka paljastui seinäpaneelin alta. Makuuhuoneena on entinen pankkisali, ja kylpijä on kuin herran kukkarossa entisessä pankkiholvissa. Nykyajan mukavuudet, kuten moderni keittiö, istuvat vanhan pariksi hienosti. Remontointi jatkuu.   

Kunnantalon suunnitteli J. Karvosen Maatalous- ja Kunnallisrakennusten Piirustustoimisto Oulusta. Monet tuon ajan talot rakennettiin epätarkkojen luonnosten pohjalta tai jopa täysin ilman piirrustuksia, mutta julkisista rakennuksista sellaiset tehtiin, ja tässä tapauksessa ne ovat myös muutoksissa säilyneet, eikä tuli tai vesikään ole päässeet niihin käsiksi.