Skip to content

Sankala

Sankalan talo Taipaleenharjun paraatipaikalla on nyt hieman karussa kunnossa päälle päin, mutta yllättävän hyvässä kunnossa sisältä. Tähän saatiin tutustua kesällä 2018 Taipaleenharjun kyläpäivillä. Vanhassa pirtissä oli työnäytöksenä esimerkiksi suutari ja leipomista. Suunnitelmia talon kohentamiseksikin on. 

Sankalan hirsisiin rakennuksiin kuuluu vanha asuinrakennus, kaksiosainen puoji, liiteri ja tuulimylly, joka on Taipaleenharjun kolmesta myllystä parhaassa kunnossa. Talon vanhinta osaa on pirtti, jonka tarkka ikä ei ole tiedossa, 1800-luvun alusta kuitenkin. Hirsirakentamiselle tyypilliseen tapaan taloa on siirretty ja lisää on tehty sekä siirtämällä että uutta tekemällä. Talo oli alun perin vanhan Taipaleen päärakennuksen paikalla, ja esimerkiksi pirtti on on siirretty viereisestä talosta. Talolle kuului myös kivinavetta, mutta se purettiin pois 2000-luvun vaihteessa. Punainen Taipaleen talo näkyy joissakin kuvissa taustalla. 

Talo on ollut asumaton 1970-luvun alusta, ja ehkä juuri siksi siinä on säilynyt historiallisia kerrostumia. Uusinta kerrostumaa edustaa 60-70-lukujen vaihteessa rakennettu sisäsauna. Tuvassa korkea musta katto savuluukkuineen muistuttaa ajasta, jolloin taloa lämmitettiin sisään päin. Kalkkimaalilla maalatuilta seiniltä taloa valvovat entisten asukkaiden kuvat, ja tuvan verhot on kudotto talon viimeisistä omista pellavista. Monen kamarin tapettikerrokset muistuttavat menneistä vuosikymmenistä, ja vanhaa esineistöä on säilynyt, jopa vaatteita. Vintiltä löytyy luettavaksi vaikkapa Kansa taisteli ja Hopeapeili-lehtiä.