Skip to content
  • TAIPALEENHARJU

     

Taipaleenharju

Tuulimyllyt toivottavat sinut tervetulleeksi Taipaleenharjulla, kun saavut Pudasjärvelle Oulun suunnasta. Ennen aikaan matkustavaiset pysähtyivät Taipaleenharjun kievarissa. Alueella on tuulimyllyjen lisäksi useita hyvin säilyneitä ja myös hyvin remontuituja hirsirakennuksia. Myllyjen tarkkaa ikää ei tiedetä, 1900-luvun alkupuolelta kuitenkin. Tuulimyllyyn ja vanhaan kievariin pääsee tutustumaan kyläpäivien aikaan heinäkuussa (kuvat v. 2018). Kyläpäivillä voi seurata myös vaikkapa perinteisen ruisjuureen tehdyn leivän tekoa. 

1600-luvun lopulle asti Taipaleenharjussa oli vetotaival, hirsirakenteinen venetie, jonka kautta veneitä siirrettiin vesistöstä toiseen - tästä nimi Taipaleenharju. Kylä oli myös aikansa liikenneasema kymmenien hevosten talleineen.  

Tuulimyllyt jauhoivat energiaa viimeksi 1940-luvulla. Niitä on jäljellä kolme. Repolan tuulimyllyssä on vuosiluku 1853. Se rakennettiin Jongulla perässä ja siirrettiin ensin Hetekylän Uuteentaloon ja edelleen Taipaleenharjuun. Repolan asuinrakennus purettiin vuonna 2013. 

Sankalan tuulimylly on myllyistä parhaassa kunnossa. Sankalan patinoituneen pirtin vanhin osa on parisataavuotias. Päärakennus on siirretty Taipaleen päärakennuksen paikalta nykyiselle paikalleen, ja esimerkiksi pirtti on siirretty viereisestä talosta. 

Myös Taipaleen talo, joka toimi kievarina aina vuoteen 1924 asti, on siirretty lähistöltä ja huoneita on rakennettu osissa. Kievarissa matkalainen sai ruokaa ja yösijan sekä kyydin seuraavaan kievariin. Talossa oli myös hevostaksi.