Skip to content
  • UITON TALO

Uiton talo

“Kun sen mittaa justiinsa ja tekkee justiinsa niin se tullee justiinsa”, oli Uiton talon rakennustyön johtaja Matti Pason mielisanonta. Tarkka ja huolellinen mies. Hänen johdollaan hirsisestä pirtistä tehtiin iso, 9 x 9 –metrinen, samoin koko talosta, pitihän sinne mahtua kymppi eli uiton työnjohtaja perheineen sekä uittomiehiä. Pirtin lisäksi talossa on keittiö, kaksi kamaria ja porstua eli eteinen. Keittiöstä ruoka jaettiin uittomiehille elämänluukun kautta, mutta se on kuitenkin sittemmin tukittu. Salaovi johti eteisen komerosta saliin. Suuri kuisti rakennettiin hieman myöhemmin. Uitontalon pihapiiriin kuuluvat myös aitta ja kellari.  

Talossa on toiminut myös posti, ja kylän ensimmäistä puhelinta tuli lainaamaan se, kenellä kulloinkin oli tärkeää soitettavaa. Talon nykyinen asukas Juhani Niemitalo on asunut talossa lähes koko elämänsä.

Taloon ja tavaroihin on kertynyt kulttuurihistoriaa yli sadan vuoden varrelta. Alkuperäisiä huonekaluja, monenlaisia työkaluja, patoja pannuja, ensiapukaappi ohjeineen uittomiehille, käsitöitä.