Hirsipääkaupungin tarina

Pudasjärvisille metsä on arjen aarre

Pudasjärveläiset asuvat silmänkantamattomien pohjoisten mäntymetsien keskellä. Nämä vain vähän yli 7000 ihmistä saivat aikaan maailman suurimmat modernit hirsirakennukset metsien, soiden ja tuntureiden kaupunkiin.

Metsä virkistää ja hoitaa, metsä huolehtii ilmastosta, metsä kasvaa työtä, metsä antaa marjoja ja riistaa, metsä antaa lämpöä ja energiaa, ja hirsirakennukset kasvavat metsässä. Pudasjärveläiset ymmärtävät, että metsä on arjen aarre.

Puurakennus on tervellinen, miellyttävä ja ympäristöystävällinen

Kun Pudasjärvellä tuli tarve rakentaa päiväkoti, täällä oli jo suuria moderneja hirsirakennuksia. Tiedettiin, että ne ovat terveitä ja terveellisiä, käyttäjät pitävät niistä, ne ovat ympäristöystävällisiä, ja lisäksi täällä osataan rakentaa hirrestä. Niinpä pudasjärveläiset uskalsivat olla edelläkävijöitä. Pikku-Paavalin päiväkoti suunniteltin ja rakennettiin omiin tarpeisiin omia lapsia varten, ja samalla näytettiin esimerkkiä sisäilmaongelmien ratkaisusta. Päiväkodin valmistuttua selvisi myös, että siitä tuli maailman suurin hirsinen päiväkoti. Sadat vieraat veivät eteenpäin viestiä hirsipäiväkodista, ja nyt hirrestä on tullut päiväkotien suosituin materiaali Suomessa.

Hyvien kokemusten innoittamana kunta päätti rakentaa myös uuden koulukeskuksen hirrestä – sekin osoittautui maailman suurimmaksi lajissaan! Tämän jälkeen oli luonnollista päättää, että jatkossa kaupungin kaikkien julkisten rakennusten ensisijainen rakennusmateriaali on hirsi.

Hirsipääkaupungin pitkät juuret

Hirsirakentamisella on täällä pitkät juuret. Yksi niistä on parisataavuotinen hirsiaita, joka 1371-metrisenä on lajissaan maailman pisin. Aita kiemurtelee vanhan hirsisen kirkon vieressä kirkkomaata suojaten. Samalla arvokkaalla maisema-alueella oleva Pudasjärven kotiseutumuseo on hirsitalokokoelmineen yksi Suomen parhaista kotiseutumuseoista. Lisäksi melkein joka niemestä ja notkosta löytyy hirsisiä koteja, mökkejä, saunoja ja muita rakennuksia, vanhoja ja uusia.

Luonto tuotti materiaalin ja ihminen kehittää tekniikka sen käyttämiseksi. Tuloksena ovat maailman suurimmat hirsirakenteiset koulukampus, päiväkoti ja ikäihmisten palvelutalo. Lisäksi kaupungissa sijaitsee maailman suurin hirsitalotehdas Kontio, joten täällä on monta hirsimaailman jättiläistä oikeuttamassa hirsipääkaupungin titteliä.

Pudasjärvi - kyliensä summa

Tutustu tarkemmin elämään järjen äärellä ja löydä oma paikkasi sielunmaisemastasi.