Pudasjärven Hirsikampus

Oppia ikä kaikki

Jyhkeän hirren ja läpinäkyvän lasin vuoropuhelu luo maailman suurimpaan hirsikouluun ilmavia tiloja, joissa luonto on läsnä ja joissa säilyy yhteys ulkopuolelle.

Pudasjärven Hirsikampus on terveellinen ja ympäristöystävällinen moderni oppimisympäristö, josta pitävät sekä oppilaat että henkilökunta. Jyhkeän hirren ja läpinäkyvän lasin vuoropuhelu luo maailman suurimpaan hirsikouluun ilmavia tiloja, joissa luonto on läsnä ja joissa säilyy yhteys ulkopuolelle. Ympäristöystävällisyys onkin Hirsikampuksen perustava arvo, joka toteutuu esimerkiksi sekä puurakentamisen positiivisina vaikutuksina että kaikessa koulun toiminnassa.

Kampus suunniteltiin kestämään ainakin 150 vuotta, joten rakenteet ovat muunneltavia. Hirsikampus on jaettu pienempiin osioihin, kuin pieniin kyliin, joissa myös pienten oppilaiden on helppo tuntea olonsa kotoisaksi. Monitoimisella kampuksella on kouluajan ulkopuolella esimerkiksi kerhotoimintaa, tapahtumia ja kansalaisopiston kursseja. Kampus onkin Pudasjärven vilkkain tapaamispaikka, sillä siellä tapaa toisensa päivittäin noin joka kymmenes pudasjärveläinen. Kampuksella käy myös paljon vierailijoita tutustumassa puu- ja koulurakentamiseen, ja erityisesti ulkomaalaiset vieraat haluavat tutustua myös maailmankuuluun suomalaiseen kouluun. Hirsikampus onkin lienee Suomen ainoa koulu, joka on myös matkailunähtävyys.

Hirsikampus sai Puupalkinto 2016:n ja se valittiin Pohjois-Suomen Rakennusteko 2016:ksi. Koululla on Bream for Education -sertifikaatti ensimmäisenä Suomessa. Lisäksi Suomen arkkitehtiliitto SAFA palkitsi SAFA-palkinnolla Pudasjärven hirsirakentamisen perinteen ylläpitämisestä ja hirsirakentamisen kehittämisestä vuonna 2018.

Tärkeimpiä syitä Hirsikampuksen rakentamiseen oli tarve saada koulu, jossa on hyvä sisäilma. Kokemusten mukaan tässä onnistuttiinkin erinomaisesti, sillä sen enempää oppilailla kuin henkilökunnallakaan ei ole ollut sisäilmaoireita.

 

Pudasjärven Hirsikampus valmistui elokuussa 2016. Pinta-ala on 9 737 m2 ja tilavuus 46 572 m3.
Rakennuskompleksiin on käytetty kaikkiaan 28 kilometriä massiivihirttä.

Rakennuttaja: Pudasjärven kaupunki
Arkkitehti- ja sisustussuunnittelu: Lukkaroinen Architects
Pääurakoitsija: YIT Oyj
Hirsitoimittaja: Kontiotuote Oy
Lasiseinät ja ovet: Profin Oy
Maisemointi: VSU Landscape Architects Ltd
Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
Sähkösuunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy
LVI-suunnittelu: Planair Oy