Hyvän olon keskus Pirtti

Koko kansan olohuone

Pudasjärven kaikkien aikojen suurin hyvinvointipanostus, Hyvän olon keskus Pirtti sulkee hirsisten seiniensä suojiin monipuolisen kattauksen pudasjärveläisten hyvinvointia tukevia palveluita.

Hyvän olon keskus Pirtin rakennustyöt alkoivat tontilla sijainneen Kurenalan koulun purkamisella 2019 ja ne jatkuivat syksyyn 2021 saakka.

Pirtti pitää sisällään kirjaston, nuorisotilat, etsivän nuorisotyön, työllisyyspalvelut, kansalaisopiston toimiston, kulttuuripalvelujen toimiston sekä näyttelytila Taidekamarin, Kelan ajanvarauksella toimiva asiakaspalvelun, terveysaseman päivystyksen ja sen muut palvelut, kuten hammashoitolan ja hoito-osaston sekä sosiaalitoimen, perhepalvelut ja mielenterveyspalvelut. Lisäksi kiinteistöstä löytyy monipalvelupiste Kohtaamo ja Kiireen Raja Pirtti Cafe Pudasjärvi ja useita kaupungin hallinnoimien hankkeitten toimipisteitä.

Rakennuskompleksin bruttopinta-ala on noin 9 300 m2 ja se on toteutettu pääosin hirsirakenteisena. Sopimuksen arvo on kokonaisuudessaan noin 43 miljoonaa euroa, josta rakennusvaiheen investoinnin osuus on 25 miljoonaa loppujen kuluessa 20 vuoden palvelujakson aikana.

Kohteen on suunnitellut Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa elinkaarimallin mukaisesti YIT. Pirtin hirret on toimittanut paikallinen toimijamme Kontiotuote Oy. Kokemusta suurista hirsikohteista on siis kattavasti.

Koska Pirtti toimii keskeisen sijaintinsa myötä porttina Pudasjärvelle, on myös sen kulttuurisiin arvoihin pyritty panostamaan. Niinpä esimerkiksi kirjastosalin yllä lukutoukkia tarkkailee pudasjärveläislähtöisen taitelijan ja kuvanveistäjän Martti Aihan teos Keinu.

Ulkona pääoven edessä puolestaan kävijöitä on vastaanottamassa monimetrinen, teräksinen Kaarna, joka on Taiteilijaryhmä Neonin luomus. Teoksen teknisen työn on suorittanut paikallinen Koillispaja Oy.

Rimmintien puoleisella ulkoseinustalla ohikulkijat voivat hailla Tülay Schakirin valotaideteosta Pahka, joka paljastaa uljaimman olomuotonsa aina syys- ja talvi-iltojen hämärtyessä pohjoisen yöksi.