Pietarilan luhtitalot

Lähellä luontoa

Tärkeitä suunnitteluperiaatteita olivat asuntojen toiminnallisuus ja helppo pääsy ulos luontoon. Taloista onkin suora yhteys vierassä soljuvan Iijoen rannalle.

Iijokivarressa sijaitsevan Pietarilan rakentaminen alkoi huhtikuussa 2017 ja päättyi helmikuussa 2018 asukkaiden muuttaessa uusiin koteihinsa.

Yksiaineisesta modernista hirrestä rakennetut kolme luhtitaloa syntyivät nopeasti ja ne saivat myös asukkaansa nopeasti. Osa 24 asunnosta on suurempia useamman hengen perheille sopivia, osa sopii paremmin yhden hengen talouksille. Talot ovat niin lähellä Hirsikampusta, että pikkukoululaisetkin sen voivat kulkea jalkaisin. Myös keskustan palvelut ovat lähellä.

Vanhojen maalaistalojen ulkonäkö innoitti arkkitehtiä suunnittelussa. Ulkoseinät on käsitelty tumman punaruskeiksi puun pintastruktuuria korostaen. Myös sisälle hirsipinnat tuovat luonnonläheisyyttä, sillä puupinta on katettu vain kun se on välttämätöntä.

Tärkeitä suunnitteluperiaatteita olivat asuntojen toiminnallisuus ja helppo pääsy ulos luontoon. Taloista onkin suora yhteys vierassä soljuvan Iijoen rannalle. Taloissa on rossipohja.

Rakentaminen toteutettiin WSP Finlandin Terve talo -toimintamallilla ja taloilla on VTT:n Terve talo -sertifikaatti.

Rakennuttaja: Pudasjärven Vuokratalot Oy
Pääurakoitsija: Observo Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Lukkaroinen Oy
Hirsitoimitukset: Mammuttikoti Oy